+36 70 625 4444

Kérdése van a termékkel kapcsolatban? Hívjon bátran, segítek!

JW Fegyvertisztító filc

3.500Ft

Ingyenes szállítás 50.000 Ft felett

Szakértői segítség a választásnál

Engedély köteles fegyverek, lőszerek csak személyesen vehetők át az üzletben, kiszállításuk nem valósul meg!

A  fegyvertisztító filc speciális tisztítófilc fegyvertisztításhoz.Ez a termék minden kaliberhez alkalmas, mivel a lapocskákat a kaliberhez szükséges méretre tudjuk szétvágni.

Fegyvertisztítás

A fegyvertisztítás kérdése mind a mai napig megosztja a vadásztársadalmat , vannak akik tisztítják a fegyvereiket és vannak akik nem . A sportlövészek körében már lényegesen egységesebb az álláspont , tisztítani kell mert pontosabb a fegyver .

Vegyük végig , miért is nem egyértelmű hogy a fegyverünket , ezen belül főleg a fegyvercső belsejét ,  tisztítanunk kell . –  A külseje nem kérdés hiszen az látszik és jóérzésű vadász azonnal áttörli olajjal ha látja hogy kezd megjelenni rajta a rozsda .

A legtöbb vadásztársunk ,  a megfelelő  tisztítással kapcsolatos információt a vadászboltokban , fegyvermester műhelyekben , esetleg hozzáértőbbnek tűnő vadász barátoktól – ismerősöktől próbál begyűjteni . Sajnos a  mai napig előfordul hogy a  vadászboltban dolgozó kolléga egyszerűen  elküldi  vagy lebeszéli az érdeklődőt , nem szánja rá az időt és energiát hogy megfelelően tájékozódjon az ügyben , és a régi beidegződések alapján simán kijelenti , minek pucolni , ő maga sem teszi , és mégis mindent eltalál a 10 éve meglévő fegyverével . Aztán az esetek nagy részében kiderül hogy az a szóró amin vadászik 60 m van a lestől , és sohasem lő messzebbre 120 m nél.

Félreértés ne essék , ez teljesen rendben is van , de ha lőtéren kipróbáljuk a fegyvert , nagy valószínűséggel lényegesen nagyobb szórásképet lő mint az elvárható lenne ,  és mivel a vad vitális zónája legtöbbször 20 cm + átmérőjű kör , nagyjából oda lőve is  terítékre kerül a kiszemelt préda  ezen a távolságon , a vadász pedig elégedetten nyugtázza a sikert.

De ez nem azt jelenti hogy minden rendben van . A lövés során a lőpor elégése közben keletkező nyomás hatására  a lövedék a huzugok által megforgatva növekvő sebességgel végighalad a csövön , közben  ottmaradnak a lerakódott köpenymaradványok ,elégett lőpor és mindez főleg a hazugokban , Ez önmagában még nem lenne túl nagy gond , de a  kicsapódó pára vagy az esős , nedves vadászatok során bekerülő nedvesség hatására  a száraz égésmaradványokból egy maró , savas anyag jön létre a cső belsejében , ami a fémet megmarja , és kráterszerű bemélyedéseket okoz . A cső belsejében kialakult gödröcskék végig dörzsölik , faragják az áthaladó lövedék felületét , ezzel okozva a fegyver pontatlanságát , és ez a folyamat már nem visszafordítható.

Ha csak annyit teszünk hogy a cső belsejét olajos ronggyal vagy kefével áthúzzuk már fél sikert elértünk , ugyanis az olajat szívja fel a csőben található lőpor és csappantyú égésmaradvány , nem  a nedvességet ,   máris kiküszöböltük a legnagyobb problémát . Ráadásul a modern olajak több hozzáadott adalékanyagot is tartalmaznak , melyek ha lassan is de oldják a lerakódásokat is . Érdemes vadászat  előtt kihúzni a csőből az olajat , mert különben erős füstképződés lesz lövés után , ami akadályozza hogy meglássuk mi történik a vaddal.

Ha úgy ítéljük meg hogy szükséges egy alapos tisztítás – standard kalibereknél kb 150-200 lövés , magnumoknál 50-100 lövés után – az ajánlható módszer a következő:

           – Olajjal beáztatjuk a cső belsejét , bronz vagy erős műanyag kefével átdörzsöljük párszor , majd kihúzzuk tisztára . Ha nagyon koszos megismételjük még egyszer.

          – Oldószerrel- ami oldja a rezet is – beáztatjuk a cső belsejét , hagyjuk 15-20 percet hatni , majd erős műanyag kefére vagy Jag -re  tekert filccel tisztára húzzuk . Addig ismételjük míg kékes zöldes      árnyalatú a kihúzott filc . Ha réz vagy bronzkefét használunk , az oldószer megbonthatja.

–        Speciális polír pasztával átpolírozzuk a csövet , ugyanúgy erős kefére vagy jag re  tekert filccel kb 50 60 alkalommal oda vissza.

–        Olajjal ismét beáztatjuk a csövet , majd tisztára húzzuk.

–        Ne felejtsük el kitisztítani a töltényűrt sem

–        A legvégén valamilyen féktárcsa tisztító vagy hasonló zsíroldó szerrel teljesen szárazra húzhatjuk a csövet , de ha így tesszük el hosszabb időre a cső belső felülete rozsdásodhat , mert nincs rajta védő olaj réteg.

kapcsolódó termékeink

fő termékkategóriák